Scurt istoric

Istorie Aprilie 13, 2014

În anul 1952, la cererea credincioşilor aflaţi sub păstorirea preotului Ioan Bădărău, paroh în satul Iorcani, Înaltpreasfinţitul Sebastian Rusan, Mitropolitul Moldovei, a dat binecuvântarea pentru construirea unui locaş de cult în satul Uda, pe terenul donat de protosinghelul Vasian Iosub, egumenul Schitului Icoana – Neamţ. Biserica a fost construită din lemn, pe temelie de piatră, în anul 1955, la sfinţire, primind hramul „Naşterea Maicii Domnului”.

Acelaşi preot, Ioan Bădărău, împreună cu credincioşii satului Uda, au făcut demersurile necesare începerii lucrărilor binecuvantate de această dată de Înaltpreasfinţitul Iustin Moisescu, Mitropolitul Moldovei şi Sucevei. Lucrările au început în anul 1976 şi s-au terminat în anul 1983, când a fost sfinţit noul locaş de către Înalpreasfinţitul Pimen Zainea, pe atunci episcop – vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor. Biserica este în formă de cruce, cu două turnuri înalte de 21 metri şi ocupă suprafaţa de 210 metri pătraţi, fiind pictată în întregime şi păstrând hramul bisericii vechi, adică „Naşterea Maicii Domnului”.

În anul 1988, după trecerea la cele veşnice a vrednicului de pomenire preot iconom stavrofor Ioan Bădărău, a fost numit prin transfer, actualul preot, Vasile Pintilie. Cu binecuvântarea Preafericitului Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, în anul 1999 satul Uda a devenit parohie, primul paroh fiind părintele Vasile Pintilie.

Între anii 2004 – 2011, parohia „Naşterea Maicii Domnului” – Uda s-a aflat din nou în construcţie şi renovare. Astfel, a fost construită o clopotniţă la intrarea principală cu înălţimea de 16 metri, o casă socială cu o capacitate de 100 de locuri, dotată cu utilităţile conforme cu normele UE, un monument al eroilor, fântână şi lumânărar. Cu binecuvântarea părintelui paroh Vasile Pintilie, în anul 2006, de sărbătoarea Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt, a luat ființă grupul de copii și tineri „Stephanus Magnus”, care în prezent este alcătuit din 50 de membri, coordonați de tânărul teolog Răzvan Pintilie.

Activitatea grupului de copii și tineri s-a intensificat în anul 2012, fiind apreciați atât de comunitatea locală, cât și de personalități ieșene, precum și de o mică comunitate din orașul Trondheim, Norvegia.

În anul 2011, Biserica parohială a fost renovată complet: revopsirea acoperişului, tâmplăria completă din stejar stratificat cu geam termopan, pardoseala din răşinos masiv, aer condiţionat în Biserică şi casa socială şi împrejmuirile principale şi secundare, toate noi.

Ne rugăm Maicii Domnului, ocrotitoarea parohiei, să se roage pentru noi și pentru mântuirea tuturor.